Koniecznie spróbujcie chrupiących, soczystych piersi kurczaka wypełnionych mozzarellą i papryką. Mniam:)
Składniki: (porcja na 4 osoby)
- 4 filety z piersi kurczaka (po 100 g każdy)
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 100 g startej mozzarelli
- 6 łyżek posiekanego szpinaku
- 2 oczyszczone z nasion i pokrojone czerwone papryki (po ok.150 g każda)
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 25 g masła
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki octu balsamicznego
Przygotowanie:
- Układamy mięso między kawałkami folii kuchennej i rozbijamy je tłuczkiem na grubość około 0,5 cm. Posypujemy oregano i pieprzem. Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i smażymy paprykę przez 1-2 minuty. Gdy zmięknie zdejmujemy ją z patelni łyżką cedzakową.
- Mieszamy mozzarellę z 4 łyżkami szpinaku i połową papryki, a następnie nakładamy mieszankę na środek każdego filetu.
- Zawijamy filety wzdłuż, przykrywając nadzienie i spinamy każdy wykałaczką. Rozgrzewamy ponownie oliwę i wkładamy roladki na patelnię. Smażymy je, obracając, przez 4 minuty,aż się zarumienią. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i smażymy mięso, obracając, jeszcze przez 7-10 minut, albo do chwili, gdy po nakłuciu będzie z niego wypływać klarowny sok.
- Przekładamy kurczaka na półmisek i trzymamy w cieple. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy czosnek, pozostały szpinak i paprykę. Smażymy je,mieszając, przez 2 minuty. Na koniec dodajemy ocet, całość nakładamy łyżką na kurczaka.