czwartek, 28 lutego 2013

Kolorowe roladki z kurczaka

Koniecznie spróbujcie chrupiących, soczystych piersi kurczaka wypełnionych mozzarellą i papryką. Mniam:)



Składniki:   (porcja na 4 osoby)
  • 4 filety z piersi kurczaka (po 100 g każdy)
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 100 g startej mozzarelli
  • 6 łyżek posiekanego szpinaku
  • 2 oczyszczone z nasion i pokrojone czerwone papryki (po ok.150 g każda)
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 25 g masła
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki octu balsamicznego
Potrzebne będą również 4 wykałaczki



Przygotowanie:
  1. Układamy mięso między kawałkami folii kuchennej i rozbijamy je tłuczkiem na grubość około 0,5 cm. Posypujemy oregano i pieprzem. Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i smażymy paprykę przez 1-2 minuty. Gdy zmięknie zdejmujemy ją z patelni łyżką cedzakową.
  2. Mieszamy mozzarellę z 4 łyżkami szpinaku i połową papryki, a następnie nakładamy mieszankę na środek każdego filetu.
  3. Zawijamy filety wzdłuż, przykrywając nadzienie i spinamy każdy wykałaczką. Rozgrzewamy ponownie oliwę i wkładamy roladki na patelnię. Smażymy je, obracając, przez 4 minuty,aż się zarumienią. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i smażymy mięso, obracając,  jeszcze przez 7-10 minut, albo do chwili, gdy po nakłuciu będzie z niego wypływać klarowny sok.
  4. Przekładamy kurczaka na półmisek i trzymamy w cieple. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy czosnek, pozostały szpinak i paprykę. Smażymy je,mieszając, przez 2 minuty. Na koniec dodajemy ocet, całość nakładamy łyżką na kurczaka.
Idealnie z tak przyrządzonym kurczakiem komponuje się roszponka skropiona octem balsamicznym.