Wracam po dłuższej nieobecności. Już nie raz myślałam, żeby tu zajrzeć i coś nowego wrzucić, ale jakoś czasu było brak. W końcu dziś się zmobilizowałam i postanowiłam podać przepis na przepyszne ciasto dla bezglutenowców:) Pyszne czekoladowe z gorzką nutą limonki:) Spróbujcie sami, a będziecie je robić już zawsze:)
Składniki:
- 150 g masła
- 150 g gorzkiej posiekanej czekolady
- 6 jajek
- 250 g cukru pudru
- 100 g mielonych migdałów
- 4 łyżki kakao
- starta skórka i sok z 1 limonki
- Czekoladę i masło topimy w garnku na małym ogniu.
- Ubijamy jajka z cukrem, aż ich objętość zwiększy się trzykrotnie. Mielone migdały mieszamy z kakao i dodajemy do jajek z cukrem, a następnie ostrożnie dodajemy ostudzoną czekoladę z masłem.
- Ścieramy skórkę limonki i wyciskamy z niej sok, a następnie dodajemy do czekoladowej masy. Dokładnie mieszamy.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 40 minut.
A oto mój wynik:)