Dziś zapodaję przepis na pysznego kurczaka:)
Składniki:
Porcja na 4 osoby
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 25-30 minut
- 1 oczyszczona z nasion i pokrojona w ćwiartki czerwona papryka
- 200 g pomidorów
- 1 mała czerwona cebula
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki posiekanych liści kolendry
- 100 g chipsów z tortilli (nachos)
- 2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 400 g filetów z piersi kurczaka
- 3 łyżki mąki
- 1 roztrzepane jajko
Przygotowanie:
- Aby przygotować salsę:
grillujemy paprykę w wysokiej temperaturze, aż jej skórką się węgli (ja robiłam to nad palnikiem kuchenki). Następnie przekładamy ją na talerz i przykrywamy folią kuchenną. Gdy ostygnie, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wkładamy do miski. Kroimy też pomidory oraz cebulę, po czym mieszamy z papryką, wyciśniętym sokiem z limonki i posiekaną kolendrą. Przykrywamy folią i schładzamy. Po schłodzeniu salsa będzie gotowa. - Wkładamy chipsy z tortilli do blendera, drobno mielimy i przekładamy na duży talerz. Następnie mieszamy z pieprzem kajeńskim.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Kroimy kurczaka w paski. Wysypujemy mąkę na talerz, a jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Oprószamy kurczaka mąką, zanurzamy w jajku i obtaczamy w drobno zmielonych chipsach.
- Przekładamy mięso do formy do pieczenia i pieczemy przez około 25 minut. Dobrze jest na formę wyłożyć papier do pieczenia, wtedy kurczak nie przywrze do formy. Podajemy gorące z zimnym sosem salsa.