wtorek, 6 listopada 2012

Ciasto czekoladowo-limonkowe wg Nigelli

Wracam po dłuższej nieobecności. Już nie raz myślałam, żeby tu zajrzeć i coś nowego wrzucić, ale jakoś czasu było brak. W końcu dziś się zmobilizowałam i postanowiłam podać przepis na przepyszne ciasto dla bezglutenowców:) Pyszne czekoladowe z gorzką nutą limonki:) Spróbujcie sami, a będziecie je robić już zawsze:)


Składniki:
  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej posiekanej czekolady
  • 6 jajek
  • 250 g cukru pudru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 4 łyżki kakao
  • starta skórka i sok z 1 limonki
Sposób przygotowania:
  1. Czekoladę i masło topimy w garnku na małym ogniu.
  2. Ubijamy jajka z cukrem, aż ich objętość zwiększy się trzykrotnie. Mielone migdały mieszamy z kakao i dodajemy do jajek z cukrem, a następnie ostrożnie dodajemy ostudzoną czekoladę z masłem. 
  3. Ścieramy skórkę limonki i  wyciskamy z niej sok, a następnie dodajemy do czekoladowej masy. Dokładnie mieszamy.
  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 40 minut. 


A oto mój wynik:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz