Składniki: (porcja na 6 osób)
- 1 cały kurczak (ok. 1,6 kg)
- 1 mała, przepołowiona cebula
- 1 przepołowiony ząbek czosnku
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżki roztopionego masła
- 1 średnia cytryna, pokrojona na 8 części
- 1 1/2 szklanki bulionu z kury
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 190 st C. Dobrze myjemy kurczaka od środka i z zewnątrz, po czym osuszamy go papierowym ręcznikiem. Nadziewamy go cebulą oraz czosnkiem i posypujemy pieprzem.
- Układamy kurczaka w dużym naczyniu żaroodpornym, piersią go góry. Smarujemy pierś i udka masłem.
- Układamy ósemki cytryny wokół kurczaka i polewamy bulionem. Całość posypujemy ziołami.
- Przykrywamy naczynie pokrywką lub podwójną warstwą folii aluminiowej (matową stroną do góry) i pieczemy przez godzinę i 15 minut. Następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż termometr kuchenny wbity w wewnętrzną część udka pokaże 82 st C, a po nakłuciu nożem z mięsa wypłynie klarowny sok. Wyjmujemy kurczaka z piekarnika i czekamy 10 minut, zanim zaczniemy go kroić (dzięki temu mięso jest równomiernie nasączone sokami,co ułatwia krojenie).
Takiego kurczaka możemy piec wraz z młodymi ziemniakami (700 g). W takiej alternatywie oskrobane i pokrojone na połówki ziemniaki kładziemy wokół kurczaka, na nie cytrynę i polewamy bulionem. Czas pieczenia się nie zmienia. Jak na razie na naszym rynku nie są jeszcze do zdobycia, ale równie dobrze możemy je zastąpić dostępnymi teraz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz