sobota, 23 marca 2013

Wielkanocny żurek

W związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkiej Nocy podam Wam przepis na wielkanocny żurek, który ja robię odkąd zaczęłam robić zakwas. Gorąco polecam, bo jest naprawdę przepyszny:)



Składniki:

  • 500 ml zakwasu
  • 2 litry wywaru warzywnego
  • 2-3 cebule
  • 300 g kiełbasy
  • 250 g wędzonki
  • 125 ml śmietany
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia
  • 1-2 łyżki utartego chrzanu
  • 2-3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

  1. Na tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę wędzonkę i kiełbasę, kiedy będą już prawie gotowe dodajemy cebulę. Jeśli chcecie, żeby żurek był mniej tłusty, wędzonkę i kiełbasę możecie smażyć na suchej patelni, a cebulę na wytopionym z nich tłuszczu. 
  2. Wędzonkę, kiełbasę i cebulę dodajemy do wywaru.
  3. Do zupy wlewamy zakwas i zagotowujemy.
  4. Żur przyprawiamy solą i pieprzem, posiekanym i utartym z solą czosnkiem. 
  5. Śmietanę mieszamy z chrzanem oraz pozostałymi przyprawami i dodajemy do żuru.
  6. Gotujemy jeszcze chwilę, aby przyprawy "puściły aromat".

1 komentarz:

  1. Był rewelacyjny! Takiego żurku nie jadłam już dawno, a te kupne w niczym smakowo nie przypominają tego. Poproszę o dokładkę! :)

    OdpowiedzUsuń