poniedziałek, 11 lutego 2013

Kurczak taco w sosie salsa

Wracam po 3 miesięcznej przerwie z nowymi siłami i postanowieniem noworocznym- zaglądać tu częściej. Mam nadzieję, że pomimo zawrotnego tempa uda mi się:)

Dziś zapodaję przepis na pysznego kurczaka:)



Składniki:
Porcja na 4 osoby
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 25-30 minut
  • 1 oczyszczona z nasion i pokrojona w ćwiartki czerwona papryka
  • 200 g pomidorów
  • 1 mała czerwona cebula
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki posiekanych liści kolendry
  • 100 g chipsów z tortilli (nachos)
  • 2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 400 g filetów z piersi kurczaka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 roztrzepane jajko
Przygotowanie:
  1. Aby przygotować salsę:
    grillujemy paprykę w wysokiej temperaturze, aż jej skórką się węgli (ja robiłam to nad palnikiem kuchenki). Następnie przekładamy ją na talerz i przykrywamy folią kuchenną. Gdy ostygnie, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wkładamy do miski. Kroimy też pomidory oraz cebulę, po czym mieszamy z papryką, wyciśniętym sokiem z limonki i posiekaną kolendrą. Przykrywamy folią i schładzamy. Po schłodzeniu salsa będzie gotowa.
  2. Wkładamy chipsy z tortilli do blendera, drobno mielimy i przekładamy na duży talerz. Następnie mieszamy z pieprzem kajeńskim. 
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Kroimy kurczaka w paski. Wysypujemy mąkę na talerz, a jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Oprószamy kurczaka mąką, zanurzamy w jajku i obtaczamy w drobno zmielonych chipsach.
  4. Przekładamy mięso do formy do pieczenia i pieczemy przez około 25 minut. Dobrze jest na formę wyłożyć papier do pieczenia, wtedy kurczak nie przywrze do formy. Podajemy gorące z zimnym sosem salsa. 
Jeśli nie macie w domu nachosów to spokojnie możecie je zastąpić mieszanką bułki tartej z płatkami owsianymi. Ja tak zrobiłam i było równie pyszne:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz