wtorek, 12 lutego 2013

Czekoladowe muffinki z bananowym nadzieniem

Skoro jutro środa popielcowa i na czas Wielkiego Postu z wypiekami raczej nie poszaleję, postanowiłam zrobić muffinki i przy okazji wypróbować moją nową formę do babeczek od Mikołaja:)
Polecam muffinki pyszne:)



Składniki:
Na muffinki:    (składniki na 12 babeczek)

  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 8 łyżek mleka
  • 8 łyżek oleju
Na nadzienie:

  • 1 budyń waniliowy Słodka Chwila DrOetker
  • 1 dojrzały banan

Przygotowanie:


  1. Nadzienie: budyń wsypujemy do szklanki i zalewamy 150 ml gorącej wody. Mieszamy energicznie około minuty do uzyskania jednolitej masy. Gdy lekko ostygnie dodajemy rozgniecionego widelcem banana. Całość energicznie mieszamy przez około minutę i odstawiamy na chwilę do zgęstnienia.
  2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy kakao oraz sól i mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, mieszamy. Łączymy ze sobą składniki z obu misek, wlewając składniki "mokre" do "suchych" i dokładnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Połowę ciasta równomiernie rozkładamy muffinkowych foremek. Następnie na środek każdej foremki wkładamy po łyżeczce bananowego nadzienia i przykrywamy pozostałym ciastem czekoladowym.
  4. Muffinki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut (bez włączonej funki termoobiegu). Gotowe muffinki polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy plasterkami banana. Możemy także posypać tylko cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz