poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Kurczak w sosie z estragonem

Witam Was już po świętach :) Miałam ambitny plan, przedświąteczny, ale niestety spalił na panewce- przedświąteczne sprzątanie i gotowanie za bardzo mnie wciągnęło :)
W związku z tym wracam do Was z przepisem na kurczaka w aromatycznym sosie ze świeżym estragonem. Palce lizać!!!



Składniki: (porcja na 4 osoby)
  • 1 łyżka masła (najlepiej sklarowanego)
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 3 pokrojone na małe kawałki filety z piersi kurczaka (ok. 600 g)
  • 100 ml kwaśnej śmietany 9% tł. lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanego świeżego estragonu
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny


Sposób przygotowania:
  1. Na dużym ogniu rozgrzewamy w rondlu masło i podsmażamy cebulę oraz czosnek, aż zmiękną. Następnie dodajemy paprykę, przecier pomidorowy oraz kurczaka i mieszamy.
  2. Zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel i dusimy całość na wolnym ogniu ok. 25 minut, aż kurczak będzie ugotowany. 
  3. Dodajemy śmietanę (lub jogurt), estragon oraz sok z cytryny, po czym mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.
  4. Zdejmujemy danie z ognia i natychmiast podajemy z ryżem gotowanym na parze. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz