- Po dłuższej przerwie wracam do Was z przepisem, który ostatnio podbił nasze serca (podniebienia). Gorąco Was zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę warto :)
Składniki: (porcja na 5 osób)
- 5 porcji (kotletów) schabu bez kości
- 300 g pieczarek
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 jajko
- puszka groszku konserwowego
- 50 ml śmietany 30%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pieczarki czyścimy i kroimy na plasterki. Cebulę siekamy. Na roztopionym maśle przesmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy ok. 5 minut. Farsz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy do wystudzenia.
- Kotlety lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem i nakładamy porcję farszu. Mięso składamy na pół i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane sakiewki panierujemy w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
- Zielony groszek wrzucamy do rondelka ze szklanką osolonego wrzątku i gotujemy 5-7 minut. Po tym czasie odcedzamy wodę, a groszek ucieramy lub miksujemy z dodatkiem śmietany. Puree doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy z nim sakiewki ze schabu.
Śmietanę z powodzeniem możecie zastąpić jogurtem naturalnym, a bułkę tartą sezamem:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz