czwartek, 9 maja 2013

Kieszonki schabowe z pieczarkami i puree z zielonego groszku

  1. Po dłuższej przerwie wracam do Was z przepisem, który ostatnio podbił nasze serca (podniebienia). Gorąco Was zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę warto :)


Składniki: (porcja na 5 osób)

  • 5 porcji (kotletów) schabu bez kości
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • puszka groszku konserwowego
  • 50 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Pieczarki czyścimy i kroimy na plasterki. Cebulę siekamy. Na roztopionym maśle przesmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy ok. 5 minut. Farsz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy do wystudzenia.
  2. Kotlety lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem i nakładamy porcję farszu. Mięso składamy na pół i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane sakiewki panierujemy w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  3. Zielony groszek wrzucamy do rondelka ze szklanką osolonego wrzątku i gotujemy 5-7 minut. Po tym czasie odcedzamy wodę, a groszek ucieramy lub miksujemy z dodatkiem śmietany. Puree doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy z nim sakiewki ze schabu. 
Śmietanę z powodzeniem możecie zastąpić jogurtem naturalnym, a bułkę tartą sezamem:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz