Dziś przepis z rodzaju tych bardziej czasochłonnych, ale tylko ze względu na robienie makaronu. W momencie, kiedy używamy makaronu gotowego, przepis staje się ekspresowy.
Składniki: (na 4 porcje)
- 350 g mąki + 2-3 łyżki do podsypania stolinicy
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju
- 500 g brokułu
- ok. 280 g filetu z łososia - surowy lub wędzony
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 180 g śmietany 12%
- sok z połowy cytryny
- sól
Sposób przygotowania:
- Makaron: mąkę wysypujemy na stolnicę, robiły wgłębienie, w które wbijamy 3 jajka, rozkłucamy je widelcem, dodajemy pół łyżeczki soli i 2 łyżki oleju. Zagniatamy ciasto, wyrabiamy je około 10 minut. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkujemy cienko na posypanej mąką stolnicy. Żeby przygotować wstążki, zostawiamy arkusz, aby nieco się przesuszył, następnie zwijamy go w rulon i kroimy na równe paski o szerokości ok. 0,7 cm. Odkładamy na suchą ściereczkę.
- Brokuł dzielimy na różyczki, płuczemy. Jeśli używamy surowej ryby to usuwamy z niej skórę, mięso kroimy na nieduże kawałki i siekamy czosnek.
- Gotujemy wodę, lekko ją solimy, wrzucamy różyczki brokułu, gotujemy 10 minut. Dodajemy makaron, gotujemy 3-4 minuty, odcedzamy i z powrotem wkładamy do garnka.
- Rozgrzewamy pozostały olej, podsmażamy łososia, dodajemy śmietanę i sok z cytryny, wlewamy kilka łyżek wody, wrzucamy koperek. Potrząsamy patelnią, alby połączyć składniki. Sos przekładamy do garnka z makaronem, delikatnie mieszamy.
Lubię takie jedzonko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania tego typu, muszę koniecznie przetestować ten przepis. Bardzo lubię łososia w towarzystwie makaronu, więc będzie w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie, bo naprawdę warto:)
Usuń