wtorek, 5 listopada 2013

Domowy makaron z łososiem i brokułem

Dziś przepis z rodzaju tych bardziej czasochłonnych, ale tylko ze względu na robienie makaronu. W momencie, kiedy używamy makaronu gotowego, przepis staje się ekspresowy.





Składniki:    (na 4 porcje)
  • 350 g mąki  + 2-3 łyżki do podsypania stolinicy
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 500 g brokułu
  • ok. 280 g filetu z łososia  - surowy lub wędzony
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 180 g śmietany 12%
  • sok z połowy cytryny
  • sól


Sposób przygotowania:
  1. Makaron: mąkę wysypujemy na stolnicę, robiły wgłębienie, w które wbijamy 3 jajka, rozkłucamy je widelcem, dodajemy pół łyżeczki soli i 2 łyżki oleju. Zagniatamy ciasto, wyrabiamy je około 10 minut. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkujemy cienko na posypanej mąką stolnicy. Żeby przygotować wstążki, zostawiamy arkusz, aby nieco się przesuszył, następnie zwijamy go w rulon i kroimy na równe paski  o szerokości ok. 0,7 cm. Odkładamy na suchą ściereczkę. 
  2. Brokuł dzielimy na różyczki, płuczemy. Jeśli używamy surowej ryby to usuwamy z niej skórę, mięso kroimy na nieduże kawałki i siekamy czosnek.
  3. Gotujemy wodę, lekko ją solimy, wrzucamy różyczki brokułu, gotujemy 10 minut. Dodajemy makaron, gotujemy 3-4 minuty, odcedzamy i z powrotem wkładamy do garnka.
  4. Rozgrzewamy pozostały olej, podsmażamy łososia, dodajemy śmietanę i sok z cytryny, wlewamy kilka łyżek wody, wrzucamy koperek. Potrząsamy patelnią, alby połączyć składniki. Sos przekładamy do garnka z makaronem, delikatnie mieszamy.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam dania tego typu, muszę koniecznie przetestować ten przepis. Bardzo lubię łososia w towarzystwie makaronu, więc będzie w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń