czwartek, 21 listopada 2013

Kurczak po chińsku - moja wariacja

Dziś po raz kolejny przepis szybki, łatwy i przyjemny:) Jak widzicie po tytule posta moja wariacja na temat kurczaka po chińsku. Lubię odtwarzać dania, które kiedyś zdarzyło mi się zjeść. I tak też było w tym przypadku. Jakiś czas temu byliśmy ze znajomymi na tzw. chińczyku. Zamówiłam sobie kurczaka w 7 smakach - był pyszny:) Dlatego też postanowiłam go odtworzyć, nie był co prawda identyczny, ale podobno był równie dobry - opinia mojego męża:)


Składniki:
  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 opakowanie mieszanki chińskiej (same warzywa)
  • 3-4 liście kapusty pekińskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 1 cm imbiru
  • 1 papryczka chilli 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • przyprawa do kuchni chińskiej 7 smaków
  • cukier trzcinowy, sól, pieprz
  • sezam

Sposób przygotowania:
  1. Czosnek, imbir i papryczkę siekamy, a następnie podsmażamy na oleju.
  2. Kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy przyprawą 7 smaków i wrzucamy na patelnię. Pod patelnią powinien być duży ogień, aby pory w mięsie się zamknęły, a mięso nie zrobiło się suche.
  3. Dodajemy mieszankę warzyw chińskich i smażymy dalej aż warzywa się rozmrożą.
  4. Mięso i warzywa zalewamy wodą lub bulionem. 
  5. Liście kapusty pekińskiej kroimy w paski, wrzucamy na patelnię i dusimy ok. 10 minut.
  6. Doprawiamy cukrem trzcinowym i pieprzem, jeśli istnieje taka sytuacja doprawiamy solą.
  7. Na suchej patelni podprażamy sezam i posypujemy nim kurczaka.


Smacznego! :)

2 komentarze: