Dziś po raz kolejny przepis szybki, łatwy i przyjemny:) Jak widzicie po tytule posta moja wariacja na temat kurczaka po chińsku. Lubię odtwarzać dania, które kiedyś zdarzyło mi się zjeść. I tak też było w tym przypadku. Jakiś czas temu byliśmy ze znajomymi na tzw. chińczyku. Zamówiłam sobie kurczaka w 7 smakach - był pyszny:) Dlatego też postanowiłam go odtworzyć, nie był co prawda identyczny, ale podobno był równie dobry - opinia mojego męża:)
Składniki:
- 500 g piersi kurczaka
- 1 opakowanie mieszanki chińskiej (same warzywa)
- 3-4 liście kapusty pekińskiej
- 3 ząbki czosnku
- ok. 1 cm imbiru
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki sosu sojowego
- przyprawa do kuchni chińskiej 7 smaków
- cukier trzcinowy, sól, pieprz
- sezam
- Czosnek, imbir i papryczkę siekamy, a następnie podsmażamy na oleju.
- Kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy przyprawą 7 smaków i wrzucamy na patelnię. Pod patelnią powinien być duży ogień, aby pory w mięsie się zamknęły, a mięso nie zrobiło się suche.
- Dodajemy mieszankę warzyw chińskich i smażymy dalej aż warzywa się rozmrożą.
- Mięso i warzywa zalewamy wodą lub bulionem.
- Liście kapusty pekińskiej kroimy w paski, wrzucamy na patelnię i dusimy ok. 10 minut.
- Doprawiamy cukrem trzcinowym i pieprzem, jeśli istnieje taka sytuacja doprawiamy solą.
- Na suchej patelni podprażamy sezam i posypujemy nim kurczaka.
Smacznego! :)
Aż mam smaka :D
OdpowiedzUsuńMiło mi:)
Usuń